به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمین محمد جواد ارسطا درجمع اساتید و دانش پژوهان دانشگاه باقر العلوم (ع)با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) مبنی بر این که تمام مجلسها جز در سه مورد امانت است، اظهار داشت: تمام مجالس و تمام سخنانی که در هر مجلسی گفته میشود در نزد کسانی که در آن مکان حضور دارند امانت بوده و باید حفظ شود، به جزمجلسی که در آن خونی به ناحق ریخته شده باشد یا در آن عمل منافی عفتی اتفاق بیفتد ویا این که به ناحق مال حرامی را حلال کنند.
رییس دانشگاه باقرالعلوم(ع)تصریح کرد: مطابق این روایت پیامبر اسلام(ص) فقط سه مجلس را استثناء میکند و در تمام موارد دیگر هر چه در مجلسی بین دو یا چند نفر گفته شود را امانت میدانند و این بدان معناست که بازگویی آن صحبتها در خارج از مجلس در نزد دیگران مصداق خیانت در امانت است.
وی اذعان داشت: ولی متاسفانه بسیاری از مردم در مراعات این امانت، دقت لازم را به خرج نمی دهند و گفت و گوهای مطرح شده در یک مجلس را بدون این که از رضایت شرکت کنندگان در آن مجلس مطمئن باشند در بیرون نقل میکنند.
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خاطرنشان کرد: تاسف بارتر این که برخی اوقات حرفهایی نقل میشود که روح خود گویندگان و شنوندگان در آن مجلس از آن بی اطلاع است. واضح است که این کار مصداق دروغ و تهمت است.
وی، یادآور شد: از این قبیل موارد در جامعه ما کم نیست و جای تاسف است که بگوئیم در مراکز اداری و در جاهایی که اصل سخنها بر محرمانه بودن است نیز چنین مواردی دیده میشود .
* امنیت اخلاقی از جامعه رخت بر میبندد
حجت الاسلام والمسلمین ارسطا با بیان این مطلب که اصل براین است که این سخنان نباید جایی بازگو شود، گفت: اصل و قاعده اولیه حرمت نقل مطالبی است که در یک مجلس غیر عمومی مطرح شده است و اگر غیر از این باشد و دیگر کسی جرات نخواهد کرد که حرفی را حتی مقابل دوست خود مطرح کند چرا که هیچ اطمینانی ندارد که در آینده این حرف با هزاران کم و زیاد در جایی دیگر نقل شود.
وی با اشاره به فتوای فقها در این زمینه خاطر نشان ساخت: ذکر فتوایی از آیت الله العظمی تبریزی خالی از لطف نیست که از ایشان سوال شده آیا انسان مجاز است که مطالبی را که از کسی میشنود نقل کند که ایشان پاسخ داده اند: عبارت «المجالس بالامانه» در روایت صحیح وارد شده است و چنانچه شخص مطلبی را به عنوان امانت گفته، نقل آن برای دیگران اشکال دارد.
*تمام موارد جلسات اداری امانت است
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد:تمام مواردی که در جلسات اداری گفته میشود امانت است و غیر از این نیست و واقعا باعث تاسف است که ببینیم به این قاعده اولیه عمل نمی شود لذا همگان باید با چنین رفتارهایی مقابله کنند
بر اساس گزارش دانشگاه باقر العلوم (ع)وی تاکید کرد: همه ما موظف هستیم که اگر مطلبی در مجلسی گفته شود و مطمئین نیستیم صاحبان مجلس به نقل آن مطلب راضی باشند از نقل آن خودداری کنیم.
*واجبات با مستحبات جبران نمی شود
رییس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در بخش پایانی سخن خود با اشاره به این که گاهی اوقات واجبات در میان ما مغفول مانده و ما بر روی مستحبات تاکید میکنیم خاطر نشان ساخت: نباید امروز واجبات را فدای مستحبات کنیم و اینگونه نشود که ما اخلاق ،عقاید واصول اولیه اسلام را کنار گذاشته و از واجبات غفلت کرده و بخواهیم با عبادات ومستحبات طولانی واجبات را جبران کنیم .